„Świadomie się odżywiam” – innowacja pedagogiczna

rysunek z warzywami

„Świadomie się odżywiam – promowanie i pogłębianie zdrowych nawyków żywieniowych” – to innowacja pedagogiczna realizowana w ramach edukacji wczesnoszkolnej.

Główne założenia pracy na innowacyjnych zajęciach:

– poszerzenie wiedzy na temat zdrowego odżywiania oraz wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków

– kształtowanie zdrowego stylu życia poprzez wyrabianie prawidłowych postaw oraz nawyków żywieniowych

– rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych

– rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych oraz czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków

– wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole.

W ramach zajęć innowacyjnych dzieci omawiają treści z zakresu:

  1. Zdrowego odżywiania:
  •  definicja zdrowia
  •  dieta zbilansowana
  •  podstawowe składniki odżywcze (białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne
  •  zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem
  •  woda – podstawa zdrowego odżywiania
  •  dostarczenie wiedzy o informacjach zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych i umiejętności korzystania z nich

2. Działań kulinarnych:

  •  wspólne przygotowywanie posiłków (koreczków, szaszłyków, sałatek, potraw z jajek, kanapek, koktajli, smoothie, soków, surówek, zdrowych deserów itp.)
  •  komponowanie zdrowych i smacznych posiłków

3. Kultury spożywania posiłków:

  •  poznanie zasad savoir-vivre’u: nakrywanie i podawanie do stołu jedzenia, sposobu ułożenia sztućców, serwetek, estetyczny wygląd stołu
  •  rozwijanie i doskonalenie umiejętności posługiwania się sztućcami
  •  wyrabianie umiejętności estetycznego spożywania posiłków
  •  stosowanie zwrotów grzecznościowych: dziękuję, proszę, przepraszam

Skip to content