„Świadomie się odżywiam” – innowacja pedagogiczna
„Świadomie się odżywiam – promowanie i pogłębianie zdrowych nawyków żywieniowych” – to innowacja pedagogiczna realizowana w ramach edukacji wczesnoszkolnej.
Główne założenia pracy na innowacyjnych zajęciach:
– poszerzenie wiedzy na temat zdrowego odżywiania oraz wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków
– kształtowanie zdrowego stylu życia poprzez wyrabianie prawidłowych postaw oraz nawyków żywieniowych
– rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych
– rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych oraz czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków
– wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole.
W ramach zajęć innowacyjnych dzieci omawiają treści z zakresu:
- Zdrowego odżywiania:
- definicja zdrowia
- dieta zbilansowana
- podstawowe składniki odżywcze (białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne
- zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem
- woda – podstawa zdrowego odżywiania
- dostarczenie wiedzy o informacjach zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych i umiejętności korzystania z nich
2. Działań kulinarnych:
- wspólne przygotowywanie posiłków (koreczków, szaszłyków, sałatek, potraw z jajek, kanapek, koktajli, smoothie, soków, surówek, zdrowych deserów itp.)
- komponowanie zdrowych i smacznych posiłków
3. Kultury spożywania posiłków:
- poznanie zasad savoir-vivre’u: nakrywanie i podawanie do stołu jedzenia, sposobu ułożenia sztućców, serwetek, estetyczny wygląd stołu
- rozwijanie i doskonalenie umiejętności posługiwania się sztućcami
- wyrabianie umiejętności estetycznego spożywania posiłków
- stosowanie zwrotów grzecznościowych: dziękuję, proszę, przepraszam