Profilaktyka cukrzycy

Nie podawaj dziecku słodyczy na pocieszenie czy w formie nagrody
za dobre zachowanie.
• Naucz dziecko po jakie zdrowe przekąski może sięgać w ciągu dnia
i zadbaj o ich wcześniejsze przygotowanie.
• Nie kupuj dziecku słodkich napojów, naucz je pić wodę.
• Daj dziecku dobry przykład.
• Zapewnij dziecku odpowiednią aktywność fizyczną.
• Czytaj etykiety produktów - wybieraj żywność z mniejszą zawartością
cukru.
• Gdy zaobserwujesz u dziecka pierwsze objawy cukrzycy, koniecznie
udaj się do lekarza rodzinnego w celu wykonania badania poziomu
glukozy na czczo.
• U dzieci może wystąpić zarówno cukrzyca typu 1 (ponad 90%
przypadków), która jest chorobą autoimmunologiczną,
jak i typu 2, spowodowaną przede wszystkim przez czynniki
środowiskowe (zła dieta, brak aktywności fizycznej).
• W ciągu ostatnich 25 lat zachorowalność na cukrzycę typu
1 zwiększyła się 5-krotnie.
• 22% dzieci i młodzieży w wieku 9-18 lat zmaga się z nadwagą lub
otyłością, a to główne czynniki sprzyjające cukrzycy typu 2
Cukrzyca - czym się charakteryzuje?
Wynika z niedoboru lub całkowitego braku insuliny, wytwarzanej przez
komórki trzustki, z powodu ich niszczenia przez układ odpornościowy.
Insulina ma za zadanie transport cukru z krwi do komórek ciała. Cukrzyca
typu 1 wymaga podawania choremu insuliny podskórnie, aby
utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Objawy
Nadmierne pragnienie.
• Częste oddawanie dużych ilości moczu, także w nocy.
• Zmęczenie, apatia.
• Chudnięcie.
• Zajady w kącikach ust.
• Zapach acetonu z ust.
• Zaburzenia widzenia.
Profilaktyka
Aktualnie cukrzycy typu 1 nie można zapobiec, można jedynie opóźnić jej
początek. Przypuszcza się, że niektóre czynniki środowiskowe mogą mieć
wpływ na inicjowanie choroby u dzieci z predyspozycją genetyczną.
Dlatego warto obniżać czynniki ryzyka przez:
• unikanie infekcji i prawidłowe ich leczenie;
• podawanie dziecku witaminy D (w ilości uzgodnionej z lekarzem);
• unikanie stresu;
• karmienie piersią i unikanie zbyt wczesnego (przed czwartym
miesiącem życia) lub zbyt późnego (powyżej szóstego miesiąca życia)
rozszerzania diety;
• unikanie nadmiaru cukrów i węglowodanów oraz pokarmów
wysokoprzetworzonych (o wysokim indeksie glikemicznym).